| Program

Kallelse till Svenska Polarklubbens årsmöte

tisdagen den 21 november 2023 på Stockholms universitet.

Mötet äger rum på Stockholms universitet, Geovetenskapens Hus, De Geer-salen på plan 2 i Y-huset med adress Svante Arrhenius väg 14.

Kl 18.00 börjar de formella årsmötesförhandlingarna, som beräknas vara klara ca kl 18.30. Då samlas vi för en stunds mingel med lite tilltugg.

Följande styrelseledamöter står i tur att avgå: Ordföranden Per Holmlund, de övriga ledamöterna Bo Björnsäter och Mart Nyman. Inga avsägelser föreligger.

Efter årsmötet kommer kvällen att handla om S.A. Andrée och hans verk före ballongfärden. Håkan Jorikson, Grenna Museum Andrée Expedition & Polar Centre, fördjupar vår kunskap under titeln:

Vem var S.A. Andrée?

I dagens litteratur framställs han ofta som en ansvarslös äventyrare, men i hans samtid ansågs han snarare vara en ansvarsfull, social och kompetent person med stort politiskt intresse. Han drev frågor för kvinnosaken, för skolan och arbetsförhållanden. Han var också en nätverksbyggare och hade ett brett stöd i forskarvärlden. Han representerade SSAG tillsammans med Vikander och Nordenskiöld vid den internationella Geografkongressen i London 1895. I sin nya bok om honom försöker Jorikson lyfta fram den verklige Andrée och ge en bild av hur han sågs i det sena 1800-talets Sverige.

Efter föredraget förflyttar vi oss via en kort promenad inomhus till Köket i Geohuset, där det dukas upp en härlig höstbuffé med skandinaviska smaker. På bordet kommer det att finnas: Enbär- och timjankryddad tjälknöl, äpplechutney, kantarellpaj med västerbottensost, krämig potatissallad med pepparrot och äpple, helstekta champinjoner med jordärtskockskräm, kokta svartrötter med örtemulsion, ägg royal med västerbotten, crème fraiche och räkor, grönsallad och dressing. Hembakt bröd med vispat smör samt blandsallad med dressing. Därtill finns nybakat bröd och avslutningsvis kaffe/te med liten kaka. Till detta serveras öl, vin och vatten.

För hela detta kalas betalar du det subventionerade priset av 400 kronor per person för medlem. Du får ta med dig en gäst som också får betala detta pris, 400 kronor. För ytterligare gäster är priset 450 kronor per person.

Anmälan är bindande och måste ha inkommit senast onsdagen den 15 november.

Anmälan om deltagande sker helst via e-post till arne.wallers@telia.com eller per SMS eller telefon till Arne Wallers, 072 201 16 04. Anmäl också ev. önskemål beträffande förtäringen (vegetarisk meny, glutenfritt el dyl.).

Vi är tacksamma om supéavgiften inbetalas samtidigt till plusgirokonto 15 54 30-2, Svenska Polarklubben. OBS! Enbart inbetalning räknas inte som anmälan på grund av handläggningstiden hos Plusgirot!!

Hjärtligt välkomna till en gemytlig polarkväll i goda vänners lag och ta gärna med gäster!

Styrelsen